enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5709
EURO
34,9658
ALTIN
2.445,80
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Siber alanda ABD hegemonyası dost-düşman ayırmıyor

Siber alanda ABD hegemonyası dost-düşman ayırmıyor
21.04.2023 11:30
0
A+
A-

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Ocak 2010'da İran'ın Natanz uranyum zenginleştirme tesisindeki sorunların farkına vardı.

Santrifüj montaj sahasının dışına kurulan kameralar aracılığıyla nükleer denetimciler, binlerce mil öteden, 10 yıllık beklenen hizmet ömrüne sahip olan IR-1 santrifüjlerinin, büyük arızalar nedeniyle bir ay içinde alışılmadık derecede yüksek sıklıkta değiştirildiğini gözlemledi. Bu da İran'ın ulusal güvenliği için kritik öneme sahip bu altyapıların büyük ölçüde tahrip edildiğinin işaretidir. 

Bunun nedeni neydi? O zamanlar kimse bilmiyordu. Ancak bir yıl sonra, New York Times muhabiri David Sanger'in konuyla ilgili ayrıntılı yazdığı bir makale ortalığı karıştırdı.

Kanıtlar, Natanz’daki uranyum santrifüjlerinin kontrol sistemine ABD ve İsrail tarafından ortaklaşa geliştirilen Stuxnet adlı bilgisayar virüsünün bulaştığını gösteriyor. Virüs, kontrol odasındaki bilgisayarları ele geçirdikten sonra santrifüjlerin uzun süre yüksek devirde dönmesine ve arızalanmasına neden oldu.

Bu, insanlık tarihindeki bir bilgisayar virüsünün kritik bir altyapıya saldırıp zarar vermesine ilişkin ilk vaka oldu. Bunun ardından, dünya ülkeleri, dünyanın internete bağlanma nedeniyle daha kolay hale geldiği gibi, aynı zamanda daha az güvenli olduğunu anladı. ABD'nin siber hegemonya arayışı, bu tür güvensizlik duygusuna neden oldu.

Pentagon’a ait gizli belgelerin geçen hafta sızdırılmasıysa ABD'nin siber hegemonya arayışına dair daha fazla kanıt sağladı. Bu belge sızıntısıyla açığa çıkan aşağıdaki iki gerçek, ABD'nin siber hegemonya arayışına ilişkin suçlamaları destekledi:

ABD siber altyapı tesislerinin dağıtımı ve içerik üretimi gibi önemli prosedürleri kontrol ederek diğer ülkelere karşı avantajlar elde etti. Fakat, kendi avantajlarını kötü niyetli bir şekilde kullanan ABD, kötü niyetle dinleme faaliyetlerine başlayarak ahlaksızca siber saldırı düzenledi ve sonunda küresel siber alanı güvensizlik ve istikrarsızlıkla dolu ilkel bir ormana dönüştürdü.

Siber hegemonya peşinde olan ABD, dünyada genel kabul gören ilkeleri hiçe sayan bir güç haline geldi. Washington, sadece Çin, Rusya ve İran gibi ciddi "düşmanlarına" sızmaya çalışmakla kalmayıp aynı zamanda kendi müttefikleri üzerinde de gözetleme ve inceleme operasyonları yürütmeye başladı.

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA), 2009 yılı itibariyle zamanın Almanya Başbakanı Angela Merkel’in içinde bulunduğu 122 yabancı lideri gözetliyor. İstihbarat paylaşım ittifakı ile tanınan Beş Göz ittifakının müttefikleri bile, ABD’nin gözetiminden kaçamadı. Bu da ABD’nin diğer ülkelere gösterdiği köklü güvensizliğini ve ısrarlı siber hegemonya hayalini teyit ediyor.

Güvenlik, kalkınmanın ön koşuludur ve insanlar bölünmez bir güvenlik birliği içindedir.

ABD’nin siber güvenlik hegemonyasını savunmak için elindeki avantajları sonuna kadar kullanması, kendi güvenliğini diğer herkesin güvenliğinin üstünde görmesi, içinde bulunduğumuz çağın temel eğilimlerine aykırı bir yaklaşımdır.

Siber alan, insanlığın geleceği için hayati öneme sahip bir alandır. Askeri, ekonomik ve teknolojik alanlarda hegemonya peşinde koşan ABD, siber alanda da kötü emellerini tekrarlamak istiyor.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.