enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5976
EURO
34,7428
ALTIN
2.506,53
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Prof. Dr. Dinçer: “Siz de otizm için mavi ışık yakın”

Prof. Dr. Dinçer: “Siz de otizm için mavi ışık yakın”
01.04.2023 15:30
0
A+
A-

Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzm. Dr. Mustafa Dinçer, “Otizm Farkındalık Ayı” kapsamında otizm belirtilerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Dinçer, 2 Nisan’ın Birleşmiş Milletler tarafından otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak ilan edildiğini belirterek, “2 Nisan’da başlayan ‘Otizm Farkındalık Ayı’ çerçevesinde dünyada otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi, bu konudaki farkındalığın artırılması ile erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması hedeflenmiştir.” ifadelerini kullandı.

“Farkındalığın önemli bir kısmı; belirtileri tanıyarak başta kendi çocuklarınız olmak üzere erken dönemde tanı konulmasını sağlamak olmalıdır.” diyen Dinçer, şunları kaydetti:

“Erken tanı ve erken tedavi; sorunun gidişatını değiştiren en önemli adımlardan biridir. Her erişkinin görevi, tüm çocukların haklarını savunmaktır. Otizmli çocukların ailelerinin bu konuda verdikleri savaşta onların yanlarında olup, onlara destek vermek çok önemli bir adımdır.  Ne yazık ki toplumumuzda birçok insan otizm spektrum bozukluğu hakkında oldukça yanlış ya da eksik bilgilere sahiptir. Ancak, otizmli bireylerle ilgili doğru bilgiler edinerek, böylece onların neler hissettiğini tahmin etmek ve onlara destek olabilmek önemlidir.”

Dinçer, Türkiye’de otizm farkındalığını artırmak, otizmli bireylerin eğitim, ekonomik, sosyal ve kültürel hayata tam katılımlarının sağlanması için çeşitli kurumlar ve sivil toplum kuruluşları tarafından çeşitli farkındalık faaliyetlerinin düzenlendiğini dile getirerek, “Hem kendi farkındalığınızı hem de toplumun farkındalığını arttırmak için yapılabilecek birçok şey vardır. Bu faaliyetleri izleyerek, araştırarak, otizm ve otistik çocuklar hakkında çok şey öğrenerek, hatta sadece izlemekle kalmayıp, otizmli bireylerle zaman geçirerek, etkinliklere katılıp, onlara destek olarak hem kendiniz hem de çocuklarınız için önemli bir gelişim fırsatını kullanmış olacağınızı unutmayın.” diye konuştu.

“Evinizdeki otizm farkındalık hareketinin parçası olun ve siz de otizm için mavi ışık yakın” ifadesini kullanan Dinçer, “Bu çocuklar gerek eğitimde gerekse sosyal hayatta, fırsat eşitliği çerçevesinde, toplum tarafından fark edilmeyi, anlaşılmayı ve kabul edilmeyi bekliyor. 2 Nisan tek bir gün değil, tüm nisan ayı boyunca bu durumla ilgili etkinliklerin olduğu bir aydır.” şeklinde konuştu.

Hibya Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.