enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4886
EURO
34,9477
ALTIN
2.439,30
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Kasko primini düşüreceğim derken riski yükseltmeyin

Kasko primini düşüreceğim derken riski yükseltmeyin
24.04.2023 12:00
0
A+
A-

Araçlarda meydana gelebilecek maddi hasarları karşılaması için birçok araç sahibi kritik öneme sahip bir sigorta türü olan kasko yani Kara Araçları Kasko Sigortasını yaptırıyor. Herhangi bir kaza anında araca yönelik maliyet kayıplarıyla karşı karşıya kalmamak, aracını güvence altına almak isteyenler açısından kasko son derece önemli. Ancak herhangi bir kaza sonrası “bir sürpriz” ile karşılması istenmiyorsa kasko yaptırırken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar var. Pek çok kişi “ucuza” kasko yaptırmak isterken mağduriyet yaşayabiliyor. Burada fiyatları düşürebilecek ancak olası bir kaza sonucunda hasarı, teminat kapsamı dışında bırakabilecek bazı halleri tüketicilerin kaskolarını yaptırdıkları acente, broker ya da internet sitesi ile teyit etmesi gereken bazı önemli noktalara dikkat etmek gerekiyor. Karşılaştırma sitesi encazip.com, kasko yaptırmayı düşünenleri uyardı. 

encazip.com’un derlediği uyarılar şöyle: 

İstediğiniz servisleri önceden seçmelisiniz: Anlaşmalı yetkili servisler, anlaşmalı özel servisler, tüm servisler seçeneklerini belirleyin. Tüm servisler veya yetkili servisler müşterilerin genelde istediği fiyatı doğrudan etkileyen büyük faktörlerden. Tercih ettiğiniz bir servis varsa bu önceden kasko alımında belirtmeli. Bu kasko fiyatını etkileyen önemli unsurlardan. 

Orijinal veya eşdeğer parça kullanımını belirtin: Orijinal parça özellikle bazı araç parça fiyatları pahalı olduğu için kasko fiyatına doğrudan etki ediyor. Aracın değerinin korunması için herhangi bir hasar sonrası orijinal parça kullanımını önemli bir ayrıntı. Bu da kasko fiyatları üzerinde etkili olan unsurlardan. Eğer aracın değeri düşürülmek istenmezse orijinal parça kullanımı kaskoda belirtmeli.

Teminat tutarına dikkat edin: Karşı tarafa verilecek hasarları karşılayacak teminat tutarları trafik sigortası tazminat bedellerinin yetmediği veya karşılamadığı yerlerde devreye girer. Kaskonuz olduğu halde ekstra para ödemek zorunda kalmak istemiyorsanız teminat tutarına dikkat etdilmeli.

Cam hasarı teminatında orijinal veya eş değer parça kullanımı: Herhangi bir kaza sonrasında cam hasarı teminatında da orijinal ya da buna eş değer bir parça kullanılmasını da sözleşmede belirtin. Orijinal parça kullanımı aracın değerinin koruması açısında önemli bir detay.

Hasarın ne kadarının poliçeniz kapsamında olacağının belirlenmesi: Araç bedeli veya hasar muafiyeti, normal hasar veya tam hasar durumunda toplam hasarın yüzde 2-4-6-25 tutarlarında muafiyet eklenerek rakamların düşürülmesi durumudur. Hasarın ne kadarının poliçe kapsamında olacağını önceden belirleyin.

Meslek kodu: Bazı poliçelerde bazı meslek gruplarına indirim uygulanabiliyor. Ancak meslek kodunun doğru girilmemesi durumunda hasar anında alınan indirim kadar muafiyet konulabiliyor. Poliçeye ödenilen fiyatın daha uygun olması için o meslek grubunda olunmasa dahi girilen meslek kodu, herhangi bir hasar sonrası sorun yaratabiliyor. Bir hasar durumunda sigorta şirketi meslek grubunun ispatını isterse ve ispat yapılamazsa hasarı karşılamayabiliyor.

Aracı kullanan senaryolarına dikkat edin: Poliçe aracı yalnızca siz kullanırken meydana gelen hasarları kapsayacak şekilde düzenlenmişse başka biri aracınızı kullanırken hasar meydana geldiğinde kasko bu hasarı ödemez. Sözleşmede aracı birden fazla kişinin kullanmadığı beyan edilirse ödeme yapılmaz veya muafiyetli ödeme yapılır. Bu nedenle kaskonun birden fazla kişinin de aracı kullanırken oluşabilecek hasarları kapsamasını isteniyorsa bunun belirtmesinde fayda var.

İkame araç ve gün sayısını: İkame araç segment ve gün sayısının poliçede belirtilmesinde fayda var. Aracın serviste kaç gün kalması durumunda ikame araç hakkınızın olacağını belirlemelisiniz. Örneğin, aracınız 15 gün serviste kalacak ancak poliçede 30 günü aştığı durumlarda ikame araç hakkının devreye girdiği belirtilmişse bu süre zarfında ikame araç alınamaz. Araç tadilattayken verilecek ikame aracın, aracınıza eş değer bir araç olmasını istiyorsanız da bunu kaskoda belirtilmeli. Aksi takdirde istenilenen alt segment bir araç tahsis edildiğinde herhangi bir itiraz hakkı olmaz.

Hibya Haber Ajansı

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.