enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4302
EURO
34,7481
ALTIN
2.430,59
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
15°C
İstanbul
15°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C

Hatay Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Hamurcu’dan mikroçip açıklaması

Hatay Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Hamurcu’dan mikroçip açıklaması

5199 Sayılı Kanuna göre son günün 31 Aralık 2022 tarihi olduğunu hatırlatan Hamurcu, uygulamaya dair şu bilgileri paylaştı:

“Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik, 26 Şubat 2018 tarihinde 30344 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girdi Bu yönetmelikle evde yaşayan kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takma zorunluluğu getirildi. Bu çerçevede mikroçip uygulamasıyla Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’ne (PETVET) hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, köy/mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydediliyor.”

Hamurcu, ayrıca mikroçip numaralarıyla aşı bilgileri, sahip değişikliği, kayıp durumu ve hayvana yapılan operasyonların bilgilerinin de yer aldığını belirterek, “Bununla terk edilmiş ya da kaybolmuş hayvanın daha önce sahipli olduğuna dair bilgi ve bulguya rastlanırsa sahibine haber veriliyor.” dedi.

Yönetmelikle birlikte 31 Aralık’a kadar tüm kedi, köpek ve gelincik sahiplerinin il/ilçe müdürlükleri, Bakanlıkca belirlenen kurum/kuruluş ya da tüzel kişilere başvurup evcil hayvanlarını kimliklendirerek kayıt altına aldırmakla yüklümlü olduğunun altını çizen Hamurcu, şunları kaydetti:

“Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü verilerine göre 1 Ocak 2021’den beri ülke genelinde kedi,  köpek ve gelincik olmak üzere yaklaşık 800 bin adet ev hayvanı kimliklendirilerek kayıt altına alındı. Fakat  Türkiye’de yaklaşık 6 milyon sahipli hayvan olduğu öngörülmektedir. Kalan süre bütün bu hayvanları kayıt altına almaya yetmeyecektir. Yetkililerden bu sürenin bir yıl uzatılmasını talep ediyoruz.”

Hamurcu, evcil hayvanlara derialtı mikroçip uygulandığını ve el terminali aracılığıyla okunabildiğine değinerek, “Bundan böyle sokağa terk edilmiş kedi ve köpeğin kime ait olduğu el terminaliyle okunarak sahibi tespit edilebilecek. Kuduz aşısı başta olmak üzere hayvanın geçmişine ait tüm hastalıkları kayıt altına alınacak.” diye konuştu.

Uygulama ile hayvan popülasyonunun da kontrol alınmasına imkan sağlanacağını söyleyen Hamurcu, “Daha da önemlisi, sahiplenilen hayvanların bir süre sonra sokağa atılıp, kaderine terk edilmesinin de önüne geçecek. Kanuni yaptırım ve cezalarla bu durumun önüne geçilecek.” ifadelerini kullandı.

Hamurcu, mikroçip ile insanların evlerinde kaç hayvan beslediği, sokakta ne kadar hayvan olduğu gibi bilgilere ulaşılabileceğinin altını çizerek, sözlerine şöyle devam etti:

“Ayrıca kaç hayvanın aşılanması ya da kısırlaştırılması gerektiği bilinecek. Artık dünyada insan sağlığı ya da hayvan sağlığı diye bir ayrım yok. Sağlık, bir bütün olarak ele alınmaktadır. Unutmamak gerekir ki, bugün insanlarda görülen enfeksiyonların yüzde 60’ı hayvansal kaynaklıdır. Bu nedenle eviniz ve sokağınızdaki hayvanların sağlığı kontrol altına almadığınız müddetçe insan sağlığını da kontrol altına alamazsınız.” 

Hayvan sahiplerini mikroçip uygulamasını yaptırmaya davet eden Hamurcu, “Çok kısa bir süre kaldı. 31 Aralık 2022 tarihine kadar hayvanlarını kayıt altına aldırmayanlar, 1 Ocak 2023’ten itibaren 3 bin 642 TL idari para cezası ödeyecek.” dedi

Hibya Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.