enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3794
EURO
34,7059
ALTIN
2.425,57
BIST
10.005,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
15°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
18°C

Dünyanın en büyük elektrik santrali Baihetan’ın üretimi 10 milyar KWh aştı

Dünyanın en büyük elektrik santrali Baihetan’ın üretimi 10 milyar KWh aştı
07.05.2022 14:38
0
A+
A-

Dünyanın en büyük hidroelektrik projesi olan ve inşaat çalışmaları hala devam eden Baihetan’ın kapasitesi 10 milyar kWh elektrik üretiminin üzerine çıktı. Santral, Çin’in hem enerji konusunda kendine yeterliliği hem de yeşil enerji hedeflerine ulaşmasına katkısı açısından büyük önem taşıyor.

Jinsha nehri üzerinde ve Sichuan ile Yunnan eyaletlerinin birleştiği noktada yer alan santral, birbirinden bağımsız olarak geliştirilmiş 16 ayrı bölümden oluşuyor. Toplam yerleşik kapasite olarak 16 milyon kilovat üretebilecek durumda olan santralin ilk birimlerinin işlemeye başladığı 2021 Haziran ayından bu yana toplam elektrik üretimi 25,6 milyar kWh değerine vardı.

Santral, son iki biriminin montajı da tamamlandıktan sonra tam kapasite çalışmaya başlayacak, toplam yerleşik kapasitesi 71 bin 695 milyon kilovat olacak. Bu, aynı bölgede inşa edilmiş üç /hidroelektrik santralin kapasitesinin toplamına eşit. Böylece ekonomik üretim merkezlerinin yoğunlukla yer aldığı doğu bölgelerine de enerji transferi sağlanarak bu bölgelerin rahatlaması sağlanacak. 

Ayrıca Baihetan hidroelektrik santrali sayesinde elde edilecek yenilenebilir ve temiz enerji, Çin’in yeşil ekonomi ve düşük karbon emisyonu hedefine doğru yol almasına önemli katkı verecek. Santralin üreteceği 10 milyar kWh elektrik 3,06 milyon ton standart kömür enerjisi yerine geçerek 8,38 milyon ton karbondioksit emisyonunu engelleyecek. Xiamen Üniversitesi Çin Ekonomi ve Enerji Araştırmaları Merkezi Direktörü Lin Boqiang’ın açıklamasına göre, 2021 yılında Çin’in toplam elektrik üretiminin yüzde 14,6 kadarını karşılamış bulunan hidroelektrik santrallerin bu alandaki payı, içinde bulunduğumuz yılda muhtemelen yüzde 17’ye çıkacak.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.