enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3537
EURO
34,7945
ALTIN
2.440,19
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
15°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C

Çocuklarda işitme kaybı sorunları dil gelişimini olumsuz etkiliyor

Çocuklarda işitme kaybı sorunları dil gelişimini olumsuz etkiliyor
24.05.2022 10:30
0
A+
A-

Özellikle yeni doğan bebeklerin işitme sağlığının yerinde olup olmadığı sorusu, anne ve babaların üzerinde en çok durduğu konu başlıklarından biri… May İşitme Cihazları Uzmanı Odyolog Mehmet Tarık Kaya, işitme probleminin erken aşamada ortadan kaldırılmaması halinde çocuğun yaşına uygun konuşma ve dil gelişiminin sekteye uğrayabileceğini söyledi.

İşitme sağlığı; çocukların dil, konuşma, sosyal, duygusal ve akademik gelişimi için hayati önem taşıyor. Sağlıklı bir işitme sürecinde çocuklar, konuşma seslerini ve çevredeki diğer sesleri dinleyerek öğreniyor. Ancak pek çok anne ve baba doğum aşamasından itibaren çocukların işitme sağlığı hakkında soru işaretleri taşıyor. Yeni doğan işitme taramasının bebekteki işitme durumunu tanımlamak için en doğru yöntem olduğunun altını çizen May İşitme Cihazları Uzmanı Odyolog Mehmet Tarık Kaya, işitme problemlerinde erken teşhisin kritik önemde olduğunu vurguladı. Kaya, “Çocuğunuzun işitmesiyle ilgili bir sorun var ve normal işitemiyorsa, erken müdahale ile işitme problemini ortadan kaldırmanız gerekmektedir. Çünkü beynimizdeki işitmeden sorumlu bölge, işitme kaybı sebebiyle yeteri kadar uyaran alamazsa çocuğun yaşına uygun konuşma ve dil gelişimini sağlaması zor olacaktır. Bu nedenle işitme kaybının mümkün olduğunca erken tespit edilmesi, işitme kaybı nedeniyle oluşacak eksikliklerin erken müdahale ile giderilebilmesi için çok önemlidir.” dedi.

Yeni doğanlarda işitme testleri için 48 saat beklenmeli

Hastanelerde zorunlu olarak yapılan yeni doğan işitme taramasının kısa ve ağrısız bir işlem olduğunu anlatan Kaya, bu test için en sağlıklı sonucun doğumdan 48 saat sonra alınabildiğini söyledi. Kaya “Yeni doğan işitme taraması bebekteki işitme durumunu tanımlamak için çok güvenilir ve doğru bir yöntemdir. Ancak bebek ilk tarama testinden geçmezse bu kesin işitme kayıplı olduğu anlamına gelmez. Daha detaylı bir değerlendirme için belirlenen bir süre sonra işitme testi tekrarlanır.” şeklinde konuştu. 

Çocukta işitme kaybı nasıl anlaşılır?

Bazı basit denemelerle çocuklardaki işitme sorunlarının tespit edilebileceğini söyleyen Kaya, anne ve babalara şu tavsiyelerde bulundu: “Çocuğunuz doğal ortamındayken ani ve yüksek sesler karşısındaki tepkilerini değerlendirebilirsiniz. Özellikle uyku esnasında süpürge sesi gibi yüksek seslerden rahatsız olup olmadığında bakabilirsiniz. 6 aylık ve daha büyük çocuklarda ise arkası dönükken ismiyle seslendiğinizde tepkilerini inceleyebilirsiniz. Bu değerlendirmenizde herhangi bir problemden şüphelenmeseniz bile, bu kesin olarak işitme kaybı olmayacağı anlamına gelmez. Çünkü çocuğunuzda hafif derecede işitme kaybı olabilir ve hafif derecedeki işitme kayıplarında bu tarz değerlendirmeler sağlıklı olmayacaktır. Eğer çocuğunuzun konuşmasıyla ilgili sorun yaşıyorsanız, geç kalmadan muhakkak işitme testi yaptırmanızda fayda var. Çocuğunuz da işitme kaybı olabilir. Erken tanı ve erken müdahale ile işitmeyle ilgili yaşanan sorunlar giderilebilmektedir.”

Akademik ve sosyal başarıyı olumsuz etkiliyor

Önceden fark edilmemmiş işitme kaybı olan çocukların okul çağına geldiklerinde bazı sorunlarla karşı karşıya kalabildiğini ifade eden Odyolog Mehmet Tarık Kaya, bu tip çocukların akademik ve sosyal başarılarında düşüşler gözlemlenebildiğini söyledi. Erken tanı ve müdahaleyle işitme kayıplı çocukların akademik hayatlarında yaşanabilecek problemlerin önüne geçilebildiğini dile getiren Kaya, “Çocuğunuzun işitmesiyle ilgili bir şikâyetiniz varsa May İşitme Cihazları şubelerimize gelerek Odyolog ve Odyometristlerden oluşan uzman ekibimizden işitme ve işitme sağlıyla ilgili destek alabilir ve işitme testi yaptırabilirsiniz.” diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.