enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
28,9266
EURO
31,1808
ALTIN
1.886,51
BIST
7.855,06
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
9°C
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
7°C
Cumartesi Çok Bulutlu
11°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
11°C

Lagarde: “Gelişmekte olan ülkeler RMB varlıklarını artırma eğiliminde”

Lagarde: “Gelişmekte olan ülkeler RMB varlıklarını artırma eğiliminde”
19.04.2023 16:00
0
A+
A-

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, gittikçe daha fazla ülkenin RMB varlıklarını artırma eğiliminde olduğunu ve ABD doları ile avroya olan bağımlılıklarının azaldığını söyledi.

Financial Times’ta önceki gün yer alan habere göre, Christine Lagarde aynı gün yaptığı konuşmada, ABD doları ve avronun uluslararası para birimi statüsünün doğal olarak kabul edilmemesi gerektiğini söyledi. Lagarde, Çin ile ABD arasındaki rekabetin “gerginliği artırması”nın doların hâkimiyetini sarsacağı görüşünü savundu.  

New York’ta Dış İlişkiler Konseyi’nde düzenlenen bir etkinlikte konuşan Lagarde, küresel tedarik zinciri esnekliğinin zayıflamasının ekonomileri daha istikrarsız hale getireceğini ve jeopolitik gerilimlerin tırmanmasının çok kutupluluğu artırabileceğini kaydetti.

ABD’nin 14 temel malzemenin “tamamen ithalata bağımlı” ve Avrupa'nın nadir toprak arzının yüzde 98’inin Çin’e bağımlı olduğundan bahseden Lagarde, küresel tedarik zinciri kesintisinin elektrikli araçlar gibi kilit sektörlere darbe vuracağını vurguladı. Lagarde, jeopolitik gerilimlerin küresel değer zincirlerinde bir bölünmeyi tetiklemesi halinde, küresel enflasyon seviyelerinin kısa vadede yüzde 5, uzun vadede ise yüzde 1 artabileceği öngörüsü yaptı.

Gelişmekte olan ülkeler ile Çin arasındaki ticaretin artmasıyla Çin’in dünyanın en büyük ihracatçısı haline geldiğini hatırlatan Lagarde, bu nedenle giderek daha fazla ülkenin ticaret işlemlerinde RMB kullanmayı tercih edip RMB varlıklarını artırma eğiliminde olduğunu aktardı. Ancak uluslararası para birimlerinin kullanımında büyük değişiklik olmadığını, doğal olarak bu para birimlerinin uluslararası para çeşidi olarak görülmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Lagarde ayrıca Çin-ABD rekabeti gibi sorunların uzun vadeli göreli istikrarın yerini sürekli istikrarsızlığa bırakarak ekonomik büyümede yavaşlanma,  daha yüksek maliyetler ve istikrarsız ticari ortaklıklara yol açabileceğini kaydetti.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.